Van ons allen wordt veel gevraagd in deze uitdagende periode. Als mens in onze dagelijkse leefomgeving en als medewerker van de Volksbank. Ondertussen gaat het werk, meestal vanuit huis, door. Met de bijbehorende uitdagingen voor onze collega’s. Wij vroegen collega Hakima Quaalit, persoonlijk adviseur in één van onze SNS winkels in de regio Den Haag – Delft, hoe ze ervoor zorgt dat het allemaal loopt in coronatijd. Met twee kinderen thuis en tradities tijdens de Ramadan die opeens anders moeten worden ingevuld.

Hakima, vertel wie ben je en wat doe je bij de Volksbank?

“ Hi allemaal! Ik ben Hakima Ouaalit en ben 44 jaar. Samen met mijn echtgenoot heb ik twee kinderen, een dochter van 16 jaar en een zoon van 12 jaar. Ik werk als Persoonlijk Adviseur bij SNS in het gebied Den Haag -Delft. Momenteel werk ik alweer ruim acht weken vanuit huis waar ik inmiddels aardig mijn draai heb kunnen vinden. Toen wij startten met thuiswerken was dit wel een uitdaging. Vooral omdat mijn twee kinderen ook thuis zaten en er nog gezocht moest worden naar een balans tussen werk en privé. Gelukkig kregen zij al snel online lessen zodat ze hun schoolritme konden oppakken en ik wat meer ruimte kreeg.”

Het coronavirus heeft impact op de gehele maatschappij. Wat voor impact heeft het op jouw werk?

“ Wat betreft mijn eigen werkzaamheden moest ik erg schakelen. In mijn werk hou ik van persoonlijk contact met klanten. Ik nodig ze graag uit voor een gesprek in de winkel. In deze periode, waarin we onze werkzaamheden moeten aanpassen, probeer ik de klanten zoveel mogelijk telefonisch te helpen. Vooral de oudere mensen probeer ik te benaderen en te ondersteunen. Persoonlijk heb ik een zwak voor ouderen. Omdat zij digitaal achterlopen vind ik het ontzettend fijn als het mij lukt om ze te kunnen helpen. Dat ze uiteindelijk zelfstandig kunnen internetbankieren. Ik zie dat ouderen dan enorm trots op zichzelf zijn. Dat is ook voor mij een compliment en geeft echt voldoening in mijn werk.”

En wat betekent de start van de Ramadan voor jou en je familie?

“De Ramadan betekent dat moslims een maand lang vasten en een maand van bezinning. Dit jaar ziet deze maand er helemaal anders uit. Waar we normaal elk jaar vooraf starten met een aantal familietradities, leek het erop dat deze kwamen te vervallen. Zo kwamen we met het gezin, voordat de Ramadan van start gaat, bij elkaar om ‘Chebekia’ te maken. Dit is een honingkoek die gedurende de Ramadan dagelijks op tafel staat. Het feit dat we niet samen konden komen om deze traditie voort te zetten viel mij zwaar. Ik hecht veel waarde aan dit soort momenten. Mijn zus kwam gelukkig met een grandioos idee. Zij stelde voor om digitaal alsnog samen te zijn. Zelfs mijn moeder kon mee doen, omdat ze afgelopen zomer heeft geleerd hoe ze om kan gaan met haar smartphone.”

En tot slot, Welke veranderingen wil je graag behouden na deze coronaperiode?

“Omdat de Ramadan ook een maand van bezinning is en een maand waarin men elkaar hulp aanbiedt, zijn we als gezin dagelijks bezig om te kijken wie wij kunnen helpen. Denk hierbij aan mensen die het financieel niet breed hebben. Mensen die we kunnen helpen door boodschappen te doen of een warme maaltijd voor hen te koken en te bezorgen. Dat is juist nu en zeker ook na deze coronaperiode extra nodig. Dat wil ik dan ook graag behouden na deze periode. Voor nu wens ik iedereen veel goeds. Stay safe & kijk naar elkaar om.”